Azuurmees

[ Home ]

Beschrijving:

De Azuurmees is ongeveer 13 centimeter en 11 tot 14 gram. De Azuurmees heeft een witte kop en net als de Pimpelmees een zwarte oogstreep; de bovenzijde is blauw-grijs, de onderkant is wit, de vleugels en staart zijn blauw.

Biotoop:

Loofbossen langs stromen en overstroomde gebieden, vooral wilgen; ook in seizoensgebonden overstroomde gebieden en moerassen met stukken bosgebied.

Voedsel:

De Azuurmees is net als de Pimpelmees is een insectenjager, eet larven, rupsen en bladluizen. Eet ook zaden.

Nest:

Holenbroeder. Het broeden vindt plaats van april tot half juni en het legsel bestaat meestal uit 8 tot 12 eieren. Broedduur: 13 - 14 dagen. De jongen blijven 16 tot 18 dagen in het nest. Een klein aantal paren brengt ook een tweede broedsel groot.

Geografische verspreiding:

Groene gebied: jaarvogel

Meestal een standvogel, soms een zwerfvogel.
Uit Rusland afkomstig, in Midden- en West-Europa een zeldzame wintergast.
Komt niet voor in Nederland.

Namen:

• Deens Azurmejse
• Duits Lasurmeise
• Engels Azure Tit
• Esperanto lazura paruo
• Estonisch Lasuurtihane
• Fins Valkopäätiainen
• Frans Mésange azurée
• Hongaars Lazúrcinege
• IJslands Hvítmeisa
• Italiaans Cinciarella azzurra
• Latijns

Cyanistes cyanus
(voorheen Parus cyanus)

• Nederlands Azuurmees
• Noors Asurmeis
• Portuguees Chapim-de-cabeça-branca
• Russisch Belaya Lazorevka
• Spaans Herrerillo ciáneo
• Zweeds Azurmes

Bron: o.a. De grote encyclopedie vogels van Europa (ISBN 90-438-0836-9)

[ Home ]   [ Naar overzicht ]