Bijzondere meldingen met betrekking tot mezen

Veel mezen worden gevolgd met of zonder camera of gefotografeerd, dit levert regelmatig verrassende informatie op.

2023

 • In een nestkast in Rotterdam broedde een koolmees 39 dagen op eieren die niet uitkwamen, van 15 juni t/m 23 juli . De koolmees sliep op 24 juli in de nestkast, naast de eieren en heeft het sindsdien gelukkig opgegeven.
 • Gemeld door Inge de Franco
  Een koolmeesnest met 9 eitjes, 2 eieren kwamen pas 3 of 4 dagen na het eerst jong uit. Daarom zat er 72 uur tussen het uitvliegen van het eerste en laatste jong. De ouders hebben al die tijd doorgevoerd en de aandacht verdeeld tussen de jongen. Ik zag zelfs een jonge koolmees terug naar het nest vliegen en even voor het gat fladderen.
 • Gemeld door Willemien:
  Na uitvliegen van de mezen, zag ik bij schoonmaken van de nestkast tot mijn schrik twee volwassen koolmezen dood liggen in de nestkast. Het waren duidelijk 2 volwassen koolmezen, daarom heel bijzonder, jonkies weg, pa en ma dood in de nestkast.
  Heeft iemand hier een verklaring voor?
 • Gemeld door Frank:
  Bij verlaten nestkast blijft een jonge mees aan een poot haken van moedermees en valt buiten de nestkom. Moedermees komt terug in de nestkast en ziet tijdens broeden de jonge mees liggen spartelen. Zij doet niets. Is dit eerder met camera waargenomen?
  Mees is uit nest gevallen
 • Gemeld door Wil: Er gebeurde er iets merkwaardig in de nestkast met 9 kuikens van de koolmezen.  Een huismus pleegde een echte overval en kwam tot 4 maal terug binnenvliegen om 2 kuikens te doden.
  Vraag: Heeft iemand dit ook meegemaakt?

2022

 • Gemeld door Jan Willem Verbeek die mezen met een camera volgde:
  10 mei eieren uitgekomen: zeker 7, misschien 8 jongen
  16 mei geen vrouwtje meer op het nest! Jongen moeten het vanaf nu 's nachts zonder warme moeder doen.
  18 mei mannetje voert nog 7 jongen
  20 mei mannetje voert nog 5 jongen
  21 mei 2 dode jongen uit nest verwijderd
  24 mei mannetje voert insecten en aangeboden vogelpindakaas
  30 mei 5 jongen uitgevlogen rond 9:00 uur
  Het mannetje heeft dus 14 dagen in z'n eentje gevoerd en nog 5 jongen groot gekregen. Jongen zijn vanaf dag 6 niet meer opgewarmd door het vrouwtje maar hebben dit wel overleefd. Misschien door de relatief warme nachten rond 16 mei.

2021

 • Op 16 april zijn er zes koolmezen uitgekomen in een nestkast. Ondanks de koude hebben de meesjes zich goed gered en zijn ze allen relatief groot geworden, minstens 13 dagen oud. Vanaf dag 14 stief er plotseling elke dag één van de mezenjongen. De eerste stierf in de nacht van 29 op 30 april. De volgende drie op 1, 2 en 3 mei. Op 4 mei leven nog slechts twee mezen, waarvan het duidelijk is dat ééntje waarschijnlijk ook niet lang meer zal leven. Het meesje bedelt niet en ligt nogal suf in de nestkom. Dit was trouwens ook zo bij de andere sterfgevallen, de dag voorheen waren ze wat sufjes en bedelden ze niet om voedsel (en kregen sowieso ook niets te pakken). Wie heeft hier een verklaring voor?
 • De broedtijd van koolmezen is normaal gesproken 12 dagen, bij koolmezen die gevolgd werd met een camera in Zuid Holland, was de broedtijd 18 dagen, de eieren zijn allemaal uitgekomen.

2020

 • Bij Hennie probeerden 2 vrouwtjesmezen te broeden in 1 nestkast. Het 2e vrouwtje kwam 11 juni rond 22 uur de nestkast in. Wie heeft hier een verklaring voor? 's Morgens zat er nog 1 vrouwtje in de nestkast en waren er nog 5 jonkies aanwezig. Er zijn filmpjes van.
  Het bovenste vouwtje probeert onder
  het andere vrouwtje te komen.
  Beide vrouwtje rusten uit

 • Bij René in Bergharen zijn van 21 tot en met 24 mei in zijn ruime tuin uit 5 nestkasten mezen succesvol uitgevlogen, 3 maal koolmezen en 2 maal pimpelmezen.
 • Bij Dick in Haarlem werd 25 mei 1 dag voor uitvliegen nog een dood jong afgevoerd.
 • Diverse uitvliegmeldingen uit nestkasten op het balkon van flats op de 8e, 9e, 11e, 12e en 16e etage.
 • Koolmees 6e ei op 18 april, moeder mees broedde onregelmatig, de eieren kwamen niet uit op 30 april. Na een aantal dagen was moedermees meer uit de nestkast dan in de nestkast. Van 15 mei t/m 21 mei werden er 7 nieuwe eieren gelegd, de eieren waren overdag vaak onbedekt, moedermees broeden weer onregelmatig en is uiteindelijk gestopt met broeden.
 • In de tuin van Mies in Wapenveld zijn op 23 mei in 2 nestkasten pimpelmezen uitgevolgen en op 21 mei koolmezen. In 3 dagen 3 nesten uitgevlogen.
 • Bij G. van Essen in Beverwijk vlogen 10 koolmezen over 5 dagen uit, er zat 94 uur tussen het uitvliegen van de eerste en de laatste koolmees, de uitvliegtijden waren 21 mei 2 om 14.05 en 14.20 uur, 22 mei 6 tussen 8.15 en 20.30 uur. 25 mei 2 om 12.05 en 12.10 uur.
 • In 4 populaire Nederlandse nestkasten met camera van Beleef de lente (1) en Nestkast live (3), zijn totaal 31 eieren gelegd en maar 9 jonkies uitgevlogen, dit is 29%.

2019

 • PimpelmeesA. Ensink uit Enkhuizen woont in een loft op de 3e etage, op het balkon hangen 2 nestkasten 5 meter uit elkaar. In de nestkasten broedde tegelijkertijd in de ene nestkast een pimpelmees en in de andere een koolmees. Zowel de pimpelmees als de koolmees raakten hun partner kwijt. De jongen van de koolmees gingen dood. Vervolgens ging de (vrouwtjes) koolmees de pimpelmees 6 dagen voor uitvliegen helpen om de jongen van de pimpelmees te verzorgen. De pimpelmezen zijn 26 en 27 mei succesvol uitgevlogen, mede dankzij de buitensporige inspanning met grote groene rupsen van de koolmees. De laatste uitgevlogen mees staat op de foto.
 • Bij Kinderboerderij de Blijde Wei te Rotterdam zijn uit 8 eieren 2 jonge mezen geboren, ze zijn succesvol uitgevlogen, ook al was het klein nest.
 • Eerste uitvlieg melding van Tim uit Den Haag op 30 april.
 • Ellen Dieleman heeft ooit gezien dat een Koolmees het "rondje" wat naar binnen gevallen was bij het zagen van het vlieggat (blijkbaar pas gedaan toen hele kast al dichtgemaakt was, een zonder deurtje) uit de kast werkte met eindeloos geduld! Het hout was 15 mm dik. Tot op de dag van vandaag niet snap Ellen niet hoe het meesje erin slaagde het voor hem onhandig grote ding precies passend in het gat te manoeuvreren. Ze had destijds niet in de gaten wat de koolmees aan het doen was (Ellen had niet zelf de kast opgehangen, wist dus niet dat het erin zat), ze zag alleen steeds iets vreemd lichts en dan soms weer de mees zelf voor het gat verschijnen. Ellen kon niet blijven kijken, maar een paar uur later zag ze onder de kast ineens dat rondje liggen! De mees wilde duidelijk "from scratch" beginnen, niet met zo'n stuk hout op "zijn" kastbodem!

2018

 • Uitgevlogen mezen op 21 mei 2018, in een 2e nestkast op 5 meter afstand zitten nog 6 koolmezen van ruim een week oud.
 • Uitgevlogen mezen op 20 mei 2018, Moeder mees heeft voor het uitvliegen van de kinderen al zes nieuwe eieren gelegd in hetzelfde nest
 • Ria de Valk had in 2015 tamme koolmezen ze kwamen uit de hand eten. In het voorjaar hadden ze ook een nest in een van de kastjes. Ze kwamen iets minder uit de hand eten.  Druk natuurlijk met jongen grootbrengen. Toen ze uitvlogen kwamen ze na enige dagen twijfel voorzichtig in de buurt en uiteindelijk aten ze ook uit de hand.
  Tot haar grote verbazing maakte pa en ma mees  een tweede nest en leg.
  Toen die uitkwamen gingen de jonge mezen van de eerste leg mee voeren en groot brengen van de tweede leg.

2017

 • Een koolmees broedde op 5 eieren. Hiervan is 1 ei uitgekomen op 7 mei. De koolmees is 28 mei in goede gezondheid uitgelvlogen.
 • Een pimpelmees gooit echt doel bewust diverse keren veel mos en takjes uit de nestkast, zij verlaat de nestkast niet eens maar gooit het mos door het invlieggat naar buiten!

  Mos wordt uit nest verwijder 9 uur Mos wordt uit nest verwijder 11 uur
  Op de eerste foto het nest om 9:32 uur, op de tweede foto het nest om 11:23 uur.
  Wie heeft hier een verklaring voor?

2016

 • Anneke woont in een flatgebouw en werd 'geterroriseerd' door een mees. De mees zat steeds te wachten tot de achterdeur open ging, vloog direct naar binnen. Vloog de volgende ochtend weer naar buiten als het raam open gedaan werd. Tijdstip maakte niet uit, tussen 19 en 23 uur nam de mees de kans waar. In een nestkast die er ook hing werd niet geslapen. Uiteindelijk is de nestkast verplaatst naar de voorkant van de flat en kwam de mees niet meer binnen.
 • In 't Goy, gemeente Houten zijn uit een nestkast van Marian Wttewaal op 5 november 7 koolmezen tussen 9 en 10 uur uitgevlogen. Een groot nest, laat in het jaar.
 • Een pimpelmees vloog 23:15 uur uit. De pimpelmees landde op het balkon en vloog daarna door een openstaand raam naar binnen. uiteindelijk is het pimpelmeesje zelf weer naar buiten gevlogen.
 • Een koolmees in mijn nestkast broedde op 11 eieren die niet uitkwamen. Na een dag of 30 werden er 6 nieuwe eieren tussen 9 overgebleven oude eieren gelegd. Daarvan zijn alle 6 de eieren uitgekomen. De mees heeft gebroed op 14 eieren. De 6 jonge koolmezen zijn 4 en 5 juli uitgevlogen.
  Boeden op 14 eieren
 • In een Pimpelmezennest met 8 levende jongen, werd na enige tijd een van de oudermezen door een kat opgegeten. Na een dag kwam een andere mees langs en begon met het voeren samen met de mees die al aanwezig was!
 • Een 2e nest van mezen, de 9 eitjes liggen in een kringetje direct op het hout van de bodem.
  Het eerste ei kwam 19 mei 's avonds uit,
  20 mei lagen er 6, nummer 7 en 8 werden later op de dag geboren,
  22 mei werd de laatste geboren.
  Uiteindelijk zijn er 4 koolmezen op 9 juni uitgevlogen.
Eieren in een kring
 • Een koolmees graaft in het nest en mept een jonkie (per ongeluk) met de vleugel de nestkom uit. Het jong van 4 dagen oud kruipt op goed geluk de nestkom weer in.

2015

 • Een melding van een vleermuis die zat tegen een den in een tuin. Deze vleermuis werd aangevallen door een koolmees en gepikt tot hij uit de boom viel, vervolgens werd hij gepikt tot hij dood was. Hij werd meegesleept en werd aangevreten door de koolmees tot de vleermuis open lag, het hele buikje lag open! Dit is een vleesetende koolmees.
 • In de nestkast van Paul van Zurk zat een hommel die door de koolmees verwijderd werd.
  Hier is een flimpje van, zie: https://www.youtube.com/watch?v=njRcEiVanUU
 • Melding van 2 slapende pimpelmezen in een nestkast op 5 maart van Rudy.
  2 slapende pimpelmezen in een nestkast 2 slapende pimpelmezen in een nestkast

2014

 • Bij Ingrid de Vries uit Doorwerth zijn op 6 mei 's morgens 5 koolmezen uitgevlogen. Daarna werd de nestkast geopend en bleken er al 3 eieren in te liggen. Gevolgd door een 4e ei op 7 mei. Moeder mees is al aan het broeden.
 • Van de eerste 4 uitvliegmeldingen kwamen er 3 uit België.
 • Eerste uitvliegmelding op 30 april. Ruim een week eerdere dan gebruikelijk.
 • Mezen slapen ieder apart in een nestkast, maar Rini maakte deze foto waarop 2 mezen 1 nestkast slapen.
  (In 2008 heb ik 1 keer eerder een zelfde melding doorgekregen). Bron: www.mezencam.com.

2 mezen slapen in 1 nestkast

2013

 • Uitgevlogen koolmees op 23 november in Lembeke - België (3 eieren in het nest, 2 uitgebroed, één van de jonge mezen is na ruim 2 weken doodgegaan). Dit is een extreem late uitvliegmelding.
 • Uitgevlogen koolmezen op 6 augustus in Belgisch Limburg. Dit is 3 weken later dan gewoonlijk.
 • Uitgevlogen koolmezen op 31 juli in Wormer. Dit is 2 weken later dan gewoonlijk.
 • Eerste uitvliegmelding op 22 mei. Bijna 2 weken later dan gebruikelijk

2012

 • Het pimpelmezen nest in een mussenhotel, 5 van de 6 hokjes waren voorzien van mos en nestmateriaal.
 • Vrouwtjes pimpelmees levert een wereldprestatie: brengt alleen 9 van de 11 jonge mezen succesvol groot. Deze mezen zijn gevolgd met een camera.
 • Uitvliegen pimpelmezen over 6 dagen in 121 uur, data gecontroleerd.
  De eerste pimpelmees is 27 mei uitgevlogen tussen 11 en 12 uur. De laatste pimpelmees is 1 juni uitgevlogen rond 13 uur.
  Opmerking inzenders:
  De mezen ouders hervatten na enige tijd hun werkzaamheden van voeren en in die periode dachten wij ook dat ook de rest zou gaan vertrekken en dat gebeurde pas op 1 juni.
 • Uitvliegen 4 koolmezen over 4 dagen in 58 uur, gevolgd met camera.
  7 mei 1e 21:54 uur, 8 mei 2e 13:36 uur, 10 mei 3e 7:42 uur en 4e 7:47 uur.
  Opmerking 7 eieren, mannetjes mees heeft vrijwel niet geholpen en was na een paar dagen verdwenen.
 • Uitvliegen 11 pimpelmezen over 3 dagen in 34 uur, gevolgd met camera.
  23 mei 1e 21:30 uur - 24 mei 2e tussen 8 en 9 uur, 3e-10e tussen 12 en 18 uur, 25 mei 11e tussen 7 en 8 uur.
 • Een koppel koolmezen met jongen wordt geholpen door een winterkoning met voeren.
 • Pimpelmees neemt 2 rupsen tegelijk mee naar de nestkast. Vrijwel altijd wordt er 1 prooi tegelijk meegenomen.
  2 rupsen tegelijk mee

2011

Koolmees met 16 eieren in een nestkast gevolgd met een camera.

16 eieren

Resultaat:
- 6 koolmezen succes vol uitgevlogen
- 1 verwijderd door eigenaar nestkast
- 3 doodgegaan, als uitgedroogde vogeltjes in de nestkast gevonden bij schoonmaken
- 3 verwijderd door de oudermezen
- 3 onbekend

8 koolmezen en 6 pimpelmezen in 1 nestkast.

8 koolmezen en 6 pimpelmezen in 1 nestkast

2009

Uitgevlogen koolmezen op de 9e verdieping van een flat in Delft.

2008

 • Mezen slapen ieder apart in een nestkast, maar ik heb 1 melding van iemand met een nestkast met camera dat beide mezen in de winter in 1 nestkast sliepen.
 • 14 koolmezen in een nestkast, bron: http://debenthem.org/index.html

14 jonde koolmezen in een nestkast

2007

6 koolmezen en 6 pimpelmezen in 1 nestkast.


Zie ook: vreemde nestplaatsen van mezen