Bruinkopmees

[ Home ]

Beschrijving:

De Bruinkopmees is ongeveer 13 centimeter en 11-13 gram en lijkt op de matkop. De Bruinkopmees is een standvogel in de noordelijke wouden. De bovendelen en de kap zijn zwart met een aparte bruine zweem. Een grote zwarte bef omringt de witte wangen. De witte onderdelen worden gemarkeerd door heldere roestbruine flanken.

Biotoop:

Bewoner van naald- en berkenwouden.

Voedsel:

Insecten, bessen en zaden.

Nest:

Holenbroeder. Het legsel bestaat uit 6 tot 10 roodgespikkelde, witte eieren. Broedduur: 14 - 15 dagen. De jongen verlaten het nest als ze 19 tot 20 dagen oud zijn.

Geografische verspreiding:

Groene gebied: jaarvogel

Standvogel van Skandinavië tot aan de Beringstraat en verder in West-Alaska. In Europa broedt hij in de hogere bergen van Zuid-Noorwegen en van Centraal-Noorwegen door Zweden tot Finland en Noord-Rusland.

Aantal:

 160 - 300 duizend broedparen.

Namen:

• Deens Lapmejse
• Duits Lapplandsmeise
• Engels Siberian Tit
• Esperanto lapona paruo
• Estonisch Taigatihane
• Fins Lapintiainen
• Frans Mésange lapone
• Hongaars Lappföldi cinege
• IJslands Norđmeisa
• Italiaans Cincia siberiana
• Latijns Poecile cinctus
(voorheen Parus Cinctus)
• Nederlands Bruinkopmees
• Noors Lappmeis
• Portuguees Chapim da Lapónia
• Russisch Serogolovaya Gaichka
• Spaans Carbonero lapón
• Zweeds Lappmes

Bron: o.a. De grote encyclopedie vogels van Europa (ISBN 90-438-0836-9)

[ Home ]   [ Naar overzicht ]