Intelligentie van mezen

Gerrie Spijkers uit Oisterwijk heeft een aantal leuke experimenten uitgevoerd om de intelligentie van mezen te onderzoeken.

Gerrie schrijft hierover:

Met dat "leren" ben ik ongeveer een maand geleden begonnen. Pijpje gemaakt van dikke plastic folie. Wat gaatjes in gemaakt voor de lucifers. Er moest een gewone gepelde pinda in passen. De kop van de lucifers afgeknipt en een opstelling gemaakt met een schaaltje. De voederplaats was al lang bekend bij de vogels. Er kwam dus al regelmatig bezoek van o.a de mezen. Steeds wat minder voer op het bordje gedaan, om de pinda in het buisje wat aantrekkelijker te maken. De foto-camera (kan ook 35 minuten filmen) opgesteld en afgewacht tot de lucifer zou verdwijnen. En inderdaad na een tijdje was de pinda eruit.

Onderzoeksopstelling 1 Onderzoeksopstelling 1

Het geheugenkaartje uit de camera gehaald en het resultaat bekeken. Ik kreeg te zien wat ook in het begin van een van de video's te zien is. Het prachtige gestuntel met de pootjes om de lucifer eruit te krijgen. Daarna heb ik steeds maar weer het buisje opnieuw voorzien van pinda en lucifer. En iedere keer was het weer leeg. Dat heb ik een dag of 5 volgehouden. Aangezien het toen niet veilig was om te filmen (vanwege de regen) heb ik daar verder geen beelden van. Toen werd het een dag droog en heb ik de camera weer opgesteld. Ik zag dat twee verschillende mezen hun eigen methode hadden ontwikkeld. De een door op het buisje de tikken met de snavel en de ander trok gewoon met zijn snavel de lucifer eruit. En dat deden ze consequent zo. Het was me gelukt om ze te herkennen aan hun witte streepjes op de vleugels.

Het vullen van het buisje was nogal "lastig", dus heb ik iets anders gemaakt met wat meer mogelijkheden. Het huisje, waar meer houtjes en pinda's in konden. De lucifers werden meteen weer herkend en er uitgetrokken. De relatie pinda en lucifer was overduidelijk.

Onderzoeksopstelling 2 Onderzoeksopstelling 2

Dat bleek later ook weer met het knikkerbaantje. De vogel zag de pinda linksonder, kon hem niet pakken en ging dus op zoek naar een lucifer rechtsboven.

Onderzoeksopstelling 2 Onderzoeksopstelling 3

Op de 1e afbeelding ligt de knikker ligt rechtsboven. De pinda ligt linksonder en wordt tegengehouden door een stokje. Door de koolmees is de lucifer weggetrokken.
Op de 2e afbeelding rolt de knikker over de knikkerbaan.

Door knikker is het stokje verschoven, waardoor de pinda vrij komt. De koolmees heeft de pinda gevonden.

Conclusie wat betreft het "leren aan de mezen" is dat ik de mezen niets leer, maar dat ze dat zelf wel doen. Ik daag ze alleen uit. Ik had dit misschien wel 20 of 25 jaar geleden eens op tv gezien.

Opmerking van Madelen Essens:
Als gekleurde lucifers gebruikt worden, bijvoorbeeld groene voor wel een pinda en rode voor geen pinda, dan zullen mezen de kleur van de lucifers ook herkennen.