Kuifmees

[ Home ]

Beschrijving:

De Kuifmees is ongeveer 13 centimeter en 10 - 13 gram. Is gemakkelijk te herkennen aan de zwart-wit gevlekte kuif en ook aan het witte aangezicht, de zwarte oogstreep, zwarte bef en zwarte halsband. Volwassen mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Biotoop:

Bewoner van de naaldbossen (liefst den) met een droge bodem, maar ook van gemengde wouden met veel naaldbomen.

Voedsel:

Al naar gelang de seizoenen nogal afwisselend. In de zomer leeft hij van allerlei soorten insecten, mieren, spinnen en kruipende dieren. Zoekt voedsel op boomstammen, zoals de boomkruiper. In de winter nuttigt hij zaden met een uitgesproken voorkeur voor de zaden van de den en de overige naaldbomen, een beukennootje of lijsterbes wordt echter ook gegeten.

Nest:

Holenbroeder. Hij maakt zijn nest in de meest uiteenlopende holten die hij eerst schoonmaakt en naar wens vergroot, een spleet in een verrotte stam, een gaatje in een muur, een oud spechtennest. Zit ook graag in nestkastjes met een rond vlieggat of zelfs in een nog in gebruik zijnde horst van een Prooivogel. Soms bouwt de Kuifmees zijn nest ook wel in de open lucht tegen de stam van een boom aan.
Het broeden vindt plaats van april tot half juni en het legsel bestaat gewoonlijk uit 4 tot 8 paarsgespikkelde eieren. Broedduur: 13 - 18 dagen. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 20 dagen oud zijn.

Geografische verspreiding:

Groene gebied: jaarvogel

De Kuifmees komt in het grootste deel van Europa voor op die plekken die een gunstige biotoop hebben. In Groot-Brittannië komen ze vrijwel niet voor.

Aantal:

3,6 tot 4,9 miljoen broedparen in het aangegeven gebied.

Namen:

• Catalaans Mallerenga emplomallada
• Deens Topmejse
• Duits Haubenmeise
• Engels Crested Tit
• Esperanto tufparuo
• Estonisch Tutt-tihane
• Fins Töyhtötiainen
• Frans Mésange huppée
• Hongaars Búbos cinege
• IJslands Toppmeisa
• Italiaans Cincia dal ciuffo
• Latijns Lophophanes cristatus
(voorheen Parus cristatus)
• Nederlands Kuifmees
• Noors Toppmeis
• Portuguees Chapim-de-poupa
• Russisch Khokhlataya Sinitsa
• Spaans Herrerillo capuchino
• Zweeds Tofsmes

Bron: o.a. De grote encyclopedie vogels van Europa (ISBN 90-438-0836-9)

[ Home ]   [ Naar overzicht ]