Franse vogel maakt geparfumeerd nestje

Bron: Algemeen Dagblad, 13 juli 2002

ROTTERDAM - Niets ruikt zo lekker als de nestgeur van de pimpelmees op het Franse eiland Corsica. Het vogeltje bekleedt zijn nestje namelijk met aromatische kruiden als lavendel en munt. Dit zijn dezelfde stoffen die mensen benutten in schoonmaakmiddelen en badolie.
De kruiden vervullen ten minste twee functies in het nest. In de eerste plaats hebben ze een ontsmettende werking, waardoor de kans kleiner wordt dat de jonkies ziek worden. Daarnaast gebruiken de ouders de kwaliteit van de geur om te bepalen of de plantaardige bekleding in het nest aan vervanging toe is.
En misschien vinden de pimpelmezen de geur ook wel lekker. De Franse onderzoekers die het gedrag van de pimpelmees beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Ecology Letters noemen hun vondst opzienbarend. Tot nu toe was wel bekend dat dieren geuren gebruiken om zich te verdedigen tegen vijanden, partners te lokken, prooien op te sporen of om voedsel te selecteren. Er zijn echter geen andere dieren bekend die geurtjes even huishoudelijk benutten als de pimpelmees.

[Naar overzicht artikelen uit tijdschriften ]