Mezen op postzegels

[ Home ]

In maart 1992 had ik in mijn Utrechtse tuin een nestkast opgehangen. De nestkast werd een maand later al bewoond door koolmezen. Met veel plezier volgde ik de mezen en zo werd mijn belangstelling voor deze vogels gewekt. Ik begon informatie over mezen te lezen en te verzamelen. Toevalliger wijze had ik enkele postzegels met de afbeelding van een mees. Een nieuwe hobby werd gestart: het verzamelen van postzegels met mezen. Om mijn verzameling beschikbaar te stellen voor anderen, besloot ik in 1999 een internet site over mezen te maken.
 
Koolmees voor
nestkast
Er zijn diverse soorten mezen. De echte mezen, familie Paridae: azuurmees, glanskop, matkop, kuifmees, koolmees, pimpelmees en zwarte mees. Overige mees-achtigen: staartmees, buidelmees en diverse diksnavelmezen. Voor mijn verzameling ben ik gestart met het doorbladeren van diverse postzegelcatalogi. Ik maakte een lijst met alle mezenzegels die ik kon vinden. Ook bezocht ik diverse postzegelbeurzen in Utrecht en omgeving.

 
Staartmees

In 1999 ontdekte ik de internet sites van Kjell Scharning en Chris Gibbins. Op deze sites kon ik prachtige lijsten vinden met allerlei vogels op postzegels. Ik kon, na een verhuizing naar Friesland, weer diverse zegels op postzegelbeurzen in Leeuwarden en Groningen kopen. In 2001 was mijn verzameling al vergevorderd en kon ik nog maar weinig ontbrekende zegels vinden in de boeken met vogelpostzegels. Op postzegelbeurzen ging ik gericht zoeken in landenboeken. Op die manier waren veel vogelzegels toch te verkrijgen. Ook had ik ontdekt dat postzegels met mezen nogal eens voorkomen in de boeken met kerstzegels.
 
Pimpelmees
Tegenwoordig koop ik de nieuwe zegels bij een postzegelhandel. Helaas moet ik complete series kopen, ook als ik maar één zegeltje nodig heb! Zo heeft Ierland in 2002 een serie van 17 zegels met een frankeerwaarde van 21 euro uitgeven. De koopprijs was ongeveer 60 euro. Dit vond ik te gek, omdat ik slechts de zegel van 3 euro cent voor mijn verzameling nodig had. Toevalligerwijze ontmoette ik een Ierse vrouw, die de losse zegel voor mij gekocht heeft.
In de filatelie van de maand mei zag ik de oproep van Gerard om lid te worden van de Motiefgroep Ornithologie. Er gaat een wereld voor mij open! Met veel plezier heb ik Rundbrief 106 en 107 gelezen en ik ben op internet begonnen aan thematische expo 'het wel en wee van mezen'.
Uiteraard heb ik de Stanley Gibbons ' Birds on Stamps ' gekocht. Deze catalogus is een fraai en nuttig boekwerk. Met de lijsten uit de catalogus heb ik de zegels op mijn internet site herschikt. Ik heb de landnamen en vogelnamen op de internet site gelijk in het Duits vertaald voor onze Duitse vrienden van de Motivgruppe Ornithologie.
Naast de woorden van lof over de catalogus, heb ik ook enige kritiek:
  • Ik vind het misleidend dat een aantal landen slechts tot half 2001 bijgewerkt is. Op het moment van uitkomen in maart 2003 was de catalogus al bijna 2 jaar verouderd.
  • De makers van de catalogus hebben naar mijn mening af en toe een inconsequente manier om postzegels in de catalogus op te nemen. Zo is onderstaande zegel van Slovenië niet opgenomen, terwijl de Finse zegels met nummer 940, 1001 en 1037 wel opgenomen zijn. Op de zegels van Slovenië staan zeer duidelijk 2 koolmezen en een pimpelmees, de vogels op de Finse zegels zijn minder duidelijk te onderscheiden.

 
Zegel van Slovenië (links) is niet opgenomen in de catalogus ' Birds on Stamps ', de minder duidelijke zegel van Finland (rechts) is wel opgenomen.
 
Naast postzegels spaar ik ook alle aanverwante zaken als briefkaarten, enveloppen, stempels, sluitzegels, kerstzegels en pakketzegels.
Een fraaie Eerste Dag Envelop vind ik deze:
 
Een Finse Eerste Dag Envelop met zegel en stempel van een koolmees
Tenslotte nog iets over de uitgiftes van 3 voor ons speciale landen. De posterijen van Nederland en (Oost) Duitsland hebben beide één zegel met een afbeelding van een mees uitgegeven. Door de postdienst van België zijn maar liefst 7 zegels uitgegeven.
Koolmees
Pimpelmees
Kuifmees
 
Als je meer wilt weten over mezen, neem dan eens een kijkje op deze internet site. Het adres is:
www.mezen.madelen.nl De site is gedeeltelijk vertaald in het Duits en Engels. Op deze site is de volgende informatie te vinden:
  • informatie over mezen
  • het maken van een nestkast
  • het leven in een nestkast, bekeken met een infrarood camera
  • postzegels en aanverwante zaken, als enveloppen, stempels, sluitzegels, kerstzegels e.a.

Madelèn Essens