Koolmezen komen massaal naar Fryslân

[ Home ]

Lippenhuizen - Koolmezen (blokfinken) uit Oost-Europa komen massaal naar Fryslân. Vogelkundig medewerker van het Friesch Dagblad Willem Bil uit Lippenhuizen spreekt van een ,,invasie'' van koolmezen. ,,Het zijn er honderdduizenden'', aldus Bil.

Aan de grootte van de vleugels is te zien dat de mezen uit Oost-Europa komen. Deze vogels hebben vaak grotere vleugels dan de 'Nederlandse' soort. Bovendien ving Bil een koolmees die een ring droeg met het opschrift 'Moskva', wat betekent dat het diertje uit Rusland komt.

Ook in 1986, 1989 en 1999 werd Fryslân bezocht door duizenden 'buitenlandse' koolmezen. Een wetenschappelijke verklaring voor de invasie is er nog niet. Bil vermoedt dat het aan de warme zomer heeft gelegen. ,,Ook in Oost-Europa was de zomer mooi. Daardoor is de productie groter, er zijn dus meer koolmezen geboren, en ontstaat er voedselconcurrentie. Veel mezen trekken daarom naar elders.'' Ondanks het bezoek van de buitenlandse gasten is er voor de 'Nederlandse' mees nog voldoende voedsel te krijgen, aldus Bil. ,,Als de vorst straks invalt, wordt het moeilijker. Dan moeten mensen weer nootjes in de bomen hangen.''

[ Home ]   [ Naar overzicht ]