Waarom tikken mezen tegen onze nestkastjes?

Bron: Dagblad van het Noorden - Rubriek 'Vraag vandaag ?' - 7 april 2006
Door: Willem Molema

Al jaren maken pimpelmezen en koolmezen gebruik van de nestkastjes van de familie Smid in Stadskanaal. Het valt de familie Smid de laatste tijd op dat mezen bij de opening tegen de buitenkant van het kastje tikken. Dat gebeurt ook aan de binnenkant. Het gebeurt hard en langdurig. "Waarom doen ze dat?"

Daarvoor zijn de volgende redenen:
1. een mees controleert de stevigheid van de nestkast;
2. op die manier geeft de mees aan: deze nestkast is van mij;
3. soms proberen mezen het invlieggat te vergroten als het aan de krappe kant is.
Mezen kunnen het tikken tegen een nestkast bij de vliegopening, op de bodem en tegen de zijkant in februari en maart erg lang volhouden.

Om zich het huisje eigen te maken slapen pimpelmezen er doorgaans vanaf het najaar in. In januari beginnen ze met de grote schoonmaak. Ze tikken met hun snavel bij het gaatje in het huisje. Dat gaat de hele dag door.

De ruimte om dit vlieggat is uitgepikt door mezen

Na verloop van jaren wordt het gaatje steeds groter. Dat betekent dat het gaatje ook geschikt wordt voor koolmezen. Die zijn groter. Maar pimpelmezen zijn fanatieker. Eerst winnen de pimpelmezen, naarmate het gaatje groter wordt zijn het de grotere koolmezen die aan het langste eind trekken en bezit nemen van het nestkastje. De totale broedduur vanaf het betrekken van de nestkast tot het uitvliegen van de jongen is ongeveer 50 dagen. Als de mezen bezig zijn met het maken van een nest is dit duidelijk te zien, omdat het vrouwtje af en aan vliegt met takjes en stukjes mos. Vervolgens is het een week rustig omdat er dan eitjes gelegd worden.

De ruimte om dit vlieggat is uitgepikt door mezen

Tijdens het uitbroeden van de eieren verlaat het vrouwtje overdag ongeveer elk uur even het nest. Als ze wel op het nest zit, wordt ze gevoerd door het mannetje. Als de eieren zijn uitgekomen, begint het voeren van de jongen door beide ouders. Je ziet de mezen dan af en aan vliegen met rupsen, spinnen, vlinders en andere insecten. Tijdens de nestduur vangen de mezen ongeveer vijfduizend (!) insecten voor de jongen.

(Bronnen: Madelen Essens van www.mezen.madelen.nl en www.colcol.nl/columns/vogelhuisje.html)

[ Terug ]   [ Originele scan van dit artikel ]