Motten en kevers in vogelvoer

Indische meelmot, voorraadmot en motten in vogelvoer
Indische meelmot
Deze mot zat in mijn zak met zonnepitten

De Indische meelmot is een 'voorraadmot' die zich te goed doet aan granen, diervoer en ander eten. Ze kunnen zich zelfs door plastic verpakkingen heen vreten, aan gaten in een plastic verkpakking kun je al zien dat er motten in het vogelvoer zitten.

De Indische meelmot is ongeveer 1 centimeter groot en heeft, als hij stil zit en zijn vleugels tegen zijn lijf aan heeft, een rood bruin uiterlijk met achter zijn kop een crèmewitte band.

Bestrijding

Eitjes of larven van deze voorraadmot kunnen worden gedood door aangetast diervoer te bevriezen. Een temperatuur van -12°C gedurende vijf dagen dood de eitjes en de larven.
Gooi de aangevreten verpakkingen weg en maak kasten en dergelijke schoon. Volgens een artikel op Wikipedia is azijn geschikt, omdat de mot daar niet tegen kan.
De ontwikkelingsfase van de mot is ongeveer 1 maand, als er na een maand geen nieuwe motten meer zijn, dan is de verdelging gelukt.
Bij mij zaten motten in een zak met zonnepitten.

Zwarte beestjes in huis:

De graanklander is een kever die behoort tot de snuitkevers, deze wordt ook wel korenworm genoemd.
Dit zijn veel kleine zwarte beestjes met een lengte van 3 tot 5 millimeter, ze lopen tegen muren. Vangen is lastig, omdat ze snel naar beneden vallen. Tip: neem een stukje plakband, plak dat voorzichtig op de tor (niet duwen), haal los van de muur, vouw dicht en druk de kever dood.
Ze zijn onschadelijk en doen weinig kwaad, behalve het eten van voer. Bij mij zaten snuitkevers in een zak met pinda's.

Voorkomen

Berg voedselvoorraden en vogelvoer op in goed afsluitende blikken, potten, emmers of plastic bakjes, zodat een nieuwe aantasting door kevers, torren en motten niet mogelijk is.

Vogelvoer in ijsbak Vogelvoer in drop of yoghurt emmer Vogelvoer in appelmoes- of augurkenpot

Vogelvoer in ijsbak, elfsteden drop emmer en augurkenpot.