Mezen in een nestkast in 2006

21 mei

Helaas zijn de mezen dood gegaan. Vandaag is de nestkast leeggemaakt en kan de nestkast voor een volgend nest gebruikt gaan worden.

20 mei

De mezen zijn tegen 8 uur gestopt met voeren.

19 mei (7e dag)

Een regenachtige dag. Maar het voeren gaat gewoon door.

18 mei (6e dag)

De jonge mezen groeien hard, het zijn er nog steeds 9.

Hier is goed te zien hoe groot de mezen al zijn alle 9 jonge mezen zijn te zien

15 mei (3e dag)

Een leuke opname: het vrouwtje schuift een stukje opzij om het mannetje ruimte te geven voor het voeren van een jong. Daarna begint het vrouwtje met de vleugels te trillen, maar wordt door het mannetje genegeerd.

Het vrouwtje schuift een stukje opzij om het mannetje ruimte te geven voor het voeren van een jong Het vrouwtje trilt met de vleugels, maar wordt door het mannetje genegeerd

13 mei (1e dag)

Het is de mezen voor de 3e keer in 4 jaar gelukt uit te komen terwijl ik weg was, op video opnamen is te zien dat er om 15 uur 5 jonge mezen waren.

5 jonge mezen en 4 eieren

7 mei - 12 mei

Geen bijzonderheden, de mees zit nog steeds regelmatig op de eieren.

Mees zit op de eieren

1 mei

Om 7 uur waren er 9 eieren te zien. De mees is in het begin van de middag gestart met broeden. Ze heeft de vleugels een beetje opgezet om een zo groot mogelijk deel van het nest te bedekken.

9 eieren zijn te zien Mees is aan het broeden en heeft de vleugels iets opgezet

28 april

Er wordt nog dagelijks nestmateriaal naar de nestkast gebracht. Het is onbekend hoeveel eieren er ondertussen gelegd zijn.
Op de 2e foto is te zien dat het mannetje voedsel brengt naar het vrouwtje. Onder luid gesnater wordt het voedsel aangenomen. Het voedsel wordt door het vlieggat aangegeven, zodat de mees de nestkast niet in komt.

Het nest op 28 april Mannetje brengt vrouwtje voedsel

25 april

Vandaag een prachtige opname van een mees die een ei legt. Om 7 uur 's morgens waren er 3 of 4 eieren te zien. Tegen half 8 kwam de mees terug in de nestkast om een ei te leggen. Omdat het zonnig weer was, was dit prachtig te zien. De mees zit heel stil in elkaar gedoken met de kop naar beneden gericht en wiebelt wat op en neer. Het leggen van het ei duurde ruim 2 minuten. Daarna werden de eieren weer bedekt en werd de nestkast verlaten.

De nestkast om 7 uur De mees legt een ei Herschikken van het nestmateriaal

Omdat de mees terugkomt in de nestkast, loopt ze het risico te laat bij de nestkast aan te komen. Als de mees moet kiezen: het ei verliezen of achterlaten in een andere nestkast, dan zal de mees kiezen voor die andere nestkast. Hier is een Engelse term voor: "Egg dropping", een ei "droppen" in een ander nest.

21 april

Het eerste ei is te zien in de nestkast:

Eerste ei in nestkast

20 april

Vandaag was de mees om 7 uur 's morgens nog of weer in de nestkast. Ze zat op het nest, kop naar voren en leek een ei 'uit te persen'. Als mezen een ei leggen, dan verlaten ze de nestkast zeker een half uur later dan gewoonlijk. Het leggen van een ei en toedekken van het ei met nestmateriaal kost de nodige tijd. Ook was de mees op 19 april bijna niet in de nestkast geweest. Ze moet haar tijd besteden aan het zoeken naar voedsel. Een ei weegt tussen 1,3 en 2,3 gram. Dit is 10% van het lichaamsgewicht van een mees.

14 april

Mijn mezen nemen ruim de tijd voor het bouwen van een nest. Het nest ziet er op de 18e dag zo uit:

Nest op 14 april

11 april

Mezen staan rond zonsopgang op, 6:20 uur was de mees die in de nestkast sliep al uit de veren. De mees blijft doorbouwen aan het nest met mos, er is nog geen zacht nestmateriaal te zien.

Het nest om 15 uur

6 april

Zo ziet het nest er nu uit:

Nest op 6 april

5 april

Er wordt nog druk gezocht naar nestmateriaal. In mijn tuin zit veel mos, zodat de mees het nestmateriaal op enkele meters van de nestkast uit de tuin kan halen.

Mees trekt mos uit de grond Mees met pluk mos

4 april

Het leek erop dat 2 stel mezen geïnteresseerd zijn de nestkast. Na goed observeren blijkt het mannetje vele malen per dag de nestkast in te gaan. Het vrouwtje gaat de nestkast dan ook in. De mezen 'snateren' naar elkaar en het mannetje verlaat de nestkast. Ze zijn niet 'vriendelijk' tegen elkaar.

Mannetjes- en vrouwtjesmees in de nestkast

2 april

Het nest is al aardig hoog. Er zijn diverse takjes te zien, die zo groot zijn dat het verbazend is dat ze door de vliegopening pasten.

Nestkast op de 6e dag

29 maart

De nestkast wordt 's nachts weer gebruikt door een koolmees om er in te overnachten.

28 maart

De mezen zijn begonnen met het bouwen van een nest:

Nestbouw is 28 maart begonnen

26 maart

De nestkast is schoongemaakt, de veertjes en ander ongedierte zijn met een stofzuiger verwijderd.

19 maart

De nestkast is 's nachts leeg, er slaapt geen mees in.

12 maart

Er is een vechtpartij in de nestkast geweest. Op de bodem van de nestkast liggen veertjes.

Vechtpartij in nestkast

27 februari

De nestkast wordt door een koolmees gebruikt om te overnachten.