Winkelen op internet

Voor internet liefhebbers zijn er veel mogelijkheden om (postzegel) verzamelingen uit te breiden. Ik heb een aantal items gekocht via de internet sites eBay en Marktplaats. Ik geef uitleg over de sites, manieren van betalen, posttarieven en ik vertel over mijn eigen ervaringen.

Er zijn 2 soorten sites: veilingsites en advertentiesites.

  • EBay is een veilingsite. Er worden artikelen aangeboden die na een bepaalde tijd verkocht worden aan de hoogste bieder. Je kunt rondkijken op eBay en als je een bod wilt uitbrengen op een artikel, dan moet je je (gratis) aanmelden. Voor sommige artikelen hoef je de veiling niet af te wachten, maar kun je direct kopen.
  • Marktplaats is een advertentiesite. Net als in een krant worden artikelen aangeboden. Je hoeft je niet aan te melden om iets te kopen, maar je kunt de verkoper een e-mail sturen of als het telefoonnummer vermeld is bellen. Als de verkoper de geboden prijs te laag vindt dan zal het artikel niet verkocht worden.

Bieden op eBay

Om te kunnen bieden op de veilingsite eBay, moet je je aanmelden voordat een bod uitgebracht kan worden op het artikel dat te koop wordt aangeboden. Het (vaak tweedehands) artikel gaat uiteindelijk naar de hoogste bieder.

Hoe werkt bieden:

  1. Wanneer je een bod uitbrengt, geef je op hoeveel je maximaal voor het artikel wilt betalen. Dit maximumbedrag wordt niet doorgegeven aan andere bieders of de verkoper.
  2. Jouw bod wordt vergeleken met dat van andere bieders.
  3. Namens jou worden automatisch biedingen uitgebracht, waarbij je biedbedrag wordt verhoogd met precies het bedrag waarmee je de hoogste bieder blijft of de minimumverkoopprijs haalt. Er wordt voor jou geboden tot aan je maximumbedrag.
  4. Als een andere bieder een hoger maximumbedrag heeft opgegeven, word je overboden. Als echter geen enkele bieder een hoger maximumbedrag heeft opgegeven, win je het artikel. Mogelijk hoef je dus veel minder te betalen dan je maximumbedrag!

Via de e-mail houdt eBay je gedurende de veiling op de hoogte. Als je geboden hebt, krijg je een bevestiging van het bod, als je overboden bent krijg je hiervan bericht, aan het einde van de veiling krijg je een bericht wie de winnaar van de veiling is en wat het hoogste bod was. Hoe lang een veiling duurt is verschillend, meestal 7 tot 10 dagen.
EBay heeft een systeem dat een indicatie geeft van de betrouwbaarheid van de gebruikers. Maar dat is gebaseerd op het verleden en biedt geen garantie voor de toekomst.
Een groot voordeel van eBay is het internationale aanbod. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook tussen Duitse, Franse en Amerikaanse aanbiedingen zoeken.

Tips:

  • Veel internetproviders geven de mogelijkheid meer dan één e-mail adres te gebruiken. Voor eBay gebruik ik niet mijn privé e-mail, maar heb ik een ander e-mail adres in gebruik.
  • Lees de beschrijvingen goed en bekijk eventueel de foto, voordat je een bod uitbrengt. Het kan raadzaam zijn meer informatie aan te vragen bij de verkoper of elders op internet informatie te zoeken.
  • Bij het artikel staat informatie over de verkoper. De kopers en verkopers kunnen elkaar feedback (commentaar) geven. Op deze manier kun je een indruk krijgen of een verkoper zijn artikelen netjes aflevert. Er wordt aangegeven van hoeveel kopers positieve feedback ontvangen is. Ook is te zien wat kopers over de verkoper gemeld hebben. Feedback is positief, neutraal of negatief.
  • Een bod onder de 50 euro wordt steeds met 0,50 euro verhoogd. Kopers kunnen niet zien wat jouw hoogste bod is en zelf kun je niet zien wat een ander geboden heeft. Als je ziet dat het verschil tussen de hoogste en één na hoogste bieder minder dan 0,50 euro is, dan heeft de hoogste bieder zijn limiet bereikt en kun je de hoogste bieder met 0,50 euro verschil overbieden.
  • Een bod is bindend, je bent verplicht het artikel af te nemen als je de hoogste bieder bent.
  • Veel artikelen worden vaker aangeboden, je kunt zoeken op beëindigde veilingen om te zien wat eerder voor een soortgelijk artikel geboden is.
  • Als 2 bieders toevallig hetzelfde maximumbod uitgebracht hebben, dan is de bieder die het eerste bod uitgebracht heeft de winnaar.
  • Het is zeer gebruikelijk dat eBay-ers korte tijd voor het einde van de veiling gaan bieden (soms wordt er in de laatste seconde een eindbod gedaan !)
  • Als je een artikel heel graag wilt hebben, dan kun je naar de gegevens van de overige bieders kijken: zijn ze echte verzamelaars en bieden ze in de laatste minuut? Aan de hand van deze gegevens kun je besluiten iets hoger te bieden dan je van plan was.
  • Pas op met artikelen die als pakjes verzonden moeten worden, dan schieten de verzendkosten omhoog!
  • Als je meer artikelen van dezelfde verkoper koopt, dan kun je besparen op de verzendkosten.
  • Er zijn verkopers die de verzendkosten alleen voor hun eigen land aangeven en de verzendkosten binnen Europa niet melden. Op het betaalverzoek dat je als koper krijgt zijn de verzendkosten soms aanzienlijk hoger dan de gebruikelijke portokosten. Het totaalbedrag is dan door de verkoper verhoogd om de eigen kosten te dekken. Officieel mag dit niet. Verzendkosten = de postzegel + het verpakkingsmateriaal.
  • Betalen van het artikel kan via PayPal (zie wat is PayPal), door een bankoverschrijving, contant bij ophalen of een internet betaling bijvoorbeeld via je bank.
  • Als een artikel gekocht en ontvangen is, dan is het de bedoeling dat de koper en verkoper elkaar feedback geven. Als je negatieve feedback geeft, dan krijg je vrijwel zeker negatieve feedback terug.

Kopen op Marktplaats

De meeste tips voor eBay gelden ook voor Marktplaats. Er zijn enkele verschillen.

  • Er is geen tijdslimiet om het artikel te verkopen.
  • Er is geen feedbackprofiel van de verkoper. Om te weten waar een verkoper woont, kun je via e-mail adressen en telefoonnummers uit wisselen.
  • Als je een artikel wilt kopen doe je een bod op de site of stuur je een e-mail met het bod naar de verkoper. Het kan dus gebeuren dat een ander je net voor is.
  • Een bod is niet bindend en verplicht je niet tot aankoop
  • Omdat de verkopers in Nederland wonen, is te overwegen het artikel op te halen
  • Pas op voor spotgoedkope aanbiedingen van (nieuwe) producten. Er zijn veel nepartikelen in omloop en ook gestolen goed vindt op deze manier zijn weg. Wie willens en wetens ingaat op een aanbieding die veel te mooi is om waar te zijn, kan volgens de wet 'te kwader trouw handelen' en maakt zich schuldig aan heling.

Wat is PayPal?
PayPal is een snelle, eenvoudige en veilige manier om via internet te betalen, waar ook ter wereld!
Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is je eigen e-mail adres en een creditcard of bankrekeningnummer. Via je bankrekeningnummer kun je geld storten op je PayPal rekening, dit kost een paar dagen en heeft als voordeel dat een creditkaart niet nodig is.
Om gebruik te maken van PayPal moet je je eenmalig inschrijven met creditcard of bankrekeningnummer. PayPal bewaart deze informatie veilig en vertrouwelijk. Vervolgens kun je eenvoudig en snel betalen aan veel verkopers op eBay, geld ontvangen van kopers, advertenties betalen op Marktplaats, artikelen kopen op vele andere sites. PayPal is de zeer doeltreffende oplossing om geld te verzenden en het is bovendien voor de betaler gratis.

Verzendkosten (enkele indicaties van onverzekerde verzending)

In Nederland (tarieven per 1 januari 2020)

Een brief of klein pakje mag maximaal 38 * 26,5 * 3,2 cm en 2 kg zijn. Hierboven geldt het pakjes tarief.

  brievenbuspost
0 - 20 gram 0,91 euro
20 - 50 gram 1,82 euro
50 - 100 gram 2,73 euro
100 - 350 gram 3,64 euro
350 - 2000 gram 4,40 euro

De porto voor een pakje (maximaal 100 * 50 * 50 cm) tussen 0 en 10 kg is 7,25 euro.
De porto voor een pakje (maximaal 176 * 78 * 58 cm) tussen 10 en 23 kg is 13,50 euro.

Verkopen via eBay en Marktplaats

  • Iets te koop aanbieden kan uiteraard ook.
    Aanbieden op eBay van enkelvoudig artikelen kost afhankelijk van de startprijs 0,16 tot 1,05 euro plus 8,41% van de verkoopprijs, met een maximum van 42,09 euro.
    Voor meervoudige veilingen geldt een ander tarief.
  • Op Marktplaats is een advertentie plaatsen in bepaalde rubrieken gratis, voor de overige rubrieken 6 of 25 euro. Een advertentie kan 4 weken op Marktplaats blijven staan, daarna kan deze nog met 3 weken verlengd worden.

Mijn ervaringen

  • Ik heb ondertussen ongeveer 90 artikelen via eBay en Marktplaats gekocht. Tot nu toe is 1 artikel uit Groot-Brittannië niet bezorgd, door de verkoper is het geld zonder problemen terug betaald. Twee enveloppen uit Frankrijk zijn met grote vertraging aangekomen, de ene arriveerde na ruim 20 dagen en de andere na 170 dagen! De postbode of pakketdienst komt meestal als ik thuis ben, anders is een regelmatig bezoek aan het postkantoor voor het ophalen van pakjes is onvermijdelijk. Je loopt bij onverzekerde verzending meer kans dat een pakje of brief zoek raakt.
  • De portokosten voor verzekerde verzending of pakjes uit het buitenland lopen aardig op. Vooral bij goedkope artikelen is de porto niet in verhouding tot de waarde van het artikel.
  • Verkopers zonder brievenweegschaal schatten het gewicht van een boek of pakje. Ze kunnen er wel eens naast zitten en te veel of te weinig berekenen voor de porto. Voor een boek uit Groot-Brittannië heeft een verkoper mij 1 pound (1.5 euro) teveel berekend, voor brieven uit Duitsland is mij weer te weinig berekend. Op internet is vaak informatie te vinden over boeken. Het gewicht wordt ook vaak vermeld.
  • Op Marktplaats moet de verkoper een advertentie zelf verwijderen, pas na 28 dagen wordt een advertentie automatisch verwijderd. Het komt wel eens voor dat een verkoper vergeet zijn advertentie te verwijderen terwijl het artikel al verkocht is.

De adressen van de genoemde sites zijn: www.ebay.nl en www.marktplaats.nl
Er zijn uiteraard nog vele andere sites die op dezelfde manier werken.

Over 'winkelen op internet' ontvang ik graag reacties per e-mail. Relevante aanvullingen wil ik graag in dit artikel opnemen.

Madelen Essens                                                                                        Laatste aanpassing: mei 2020