Zie ook Nestkast onderzoek 2005 27 maart Eerste opname met de kleurencamera. Deze opname is 's avonds gemaakt, de nestkast was verlicht mbv. 4 leds die in de nestkast ingebouwd zijn. (Bij normaal licht overdag is geen verlichting nodig.) 8 april Eerste opname overdag van een koolmees in de nestkast. Het zonlicht is voldoende voor een redelijk duidelijke opname. De groenachtige rug van de mees is op de opname vrij donker. Door bij te lichten in de nestkast, zullen de kleuren van de mees beter uitkomen. Bijlichten in niet gedaan om de mezen niet te veel af te schrikken. 10 april 2 paar mezen bezoekt de nestkast regelmatig. Waarschijnlijk wordt het 1e vrouwtje door
het 2e vrouwtje weggejaagd. 13 april (1e dag nestbouw) De koolmezen zijn tussen 11 en 12 uur begonnen met het maken van een nest, de eerste takjes zijn zichtbaar.
14 april (2e dag nestbouw) Nestbouw is voortgezet, er is 22 keer een mees in de nestkast geweest. 15 april (3e dag nestbouw) De eerste foto is een actie foto om half 12. De 2 foto is van het nest om 16 uur.
16 april (4e dag nestbouw) 17 april (5e dag nestbouw) Echt hard wordt er niet gebouwd aan het nest, op onderstaande afbeelding is de mees het nestmateriaal aan het rangschikken. De onderste laag bestaat uit bruine takjes, de laag er boven bestaat uit groen mos. 18 april (6e dag nestbouw) Eerste afbeelding: bij het verlaten van de nestkast blijft het nestmateriaal haken aan
een poot van de mees, het complete nest blijft halverwege de nestkast hangen. Het
nestmateriaal is zo te zien stevig in elkaar gevlochten.
19 april (7e dag nestbouw) Het vrouwtje wil met een te groot takje de nestkast ingaan, dat lukt dus niet..... 20 april (8e dag nestbouw) Vandaag heeft de vrouwtjesmees erg hard gewerkt. De 1e afbeelding toont het nest om 8 uur, de 2e afbeelding toont het nest om 14 uur. De mees brengt een flinke pluk mos de nestkast in.
21 april (9e dag nestbouw) Er wordt zacht materiaal bestaande uit haren en pluizen in de nestkast gebracht. Af en toe blijft er wat nestmateriaal hangen in het vlieggat. 23 april (11e dag nestbouw) De mees komt de nestkast weer in met een pluk pluizen. 24 april (12e dag nestbouw) Het nest bevat naast zacht wollig materiaal ook plastic draadjes. De vrouwtjesmees slaapt sinds 23 april in de nestkast.
25 april 's morgens was de mees vroeg opgestaan en kwam om 7.20 uur weer terug in de nestkast,
ze bleef zeker 20 minuten in de nestkast, verplaatste het zachte nestmateriaal zorgvuldig
naar het midden van het nest en verliet de nestkast pas om 7.45 uur.
26 april 's Morgens rond half 8 is het 2e ei waarschijnlijk gelegd. De mees had de nestkast om 6:26 uur verlaten en kwam om 7:10 uur weer in de nestkast. Na een tijdje geslapen te hebben, leek de mees het ei naar buiten te persen. De mees ging zeer stiekem te werk. Het ei was niet te zien omdat de mees er met haar lichaam steeds boven zat. De eieren werden voor het verlaten van het nest zeer zorgvuldig bedekt en zijn zelfs met een goede camera overdag niet te zien! 27 april - 2 mei Het 3e t/m 8 ei is gelegd.
3 mei Het 9e ei is vandaag gelegd, alle eieren waren zichtbaar. De mees is 's morgens vroeg begonnen met broeden, ze krijgt af en toe een rups van het mannetje. De mees verlaat de nestkast regelmatig om eten te zoeken. Ze brengt nog steeds af en toe nieuw nestmateriaal in het nest.
4 mei Tussen 7 en 24 uur is gekeken naar het broedgedrag van de mees. De mees heeft het nest totaal 3:12 uur verlaten. De langste periode dat de eieren onbedekt waren was 30 minuten. Op de foto is het mannetje te zien die het vrouwtje een rups had willen voeren. Het vrouwtje heeft de nestkast even op eigen initiatief verlaten. 5 mei Tussen 6:50 en 24 uur is gekeken naar het broedgedrag van de mees. De mees heeft het nest totaal 16 keer gemiddeld 11 minuten verlaten. De langste periode dat de eieren onbedekt waren was 21 minuten. De teller stond op 73. Omdat ieder bezoek van een mees 2 maal telt (één maal in en één maal uit de nestkast) is de teller door het vrouwtje 32 maal opgehoogd. Door het mannetje is de teller hooguit 40 maal opgehoogd. Er is maximaal 20 keer een rups naar het vrouwtje gebracht. 6 mei - 7 mei Geen bijzonderheden. 8 mei De mees keert de eieren regelmatig. Het rode draadje ligt steeds ergens anders. Van 8 tot 24 uur zijn de broedtijden genoteerd. 9 mei Het rode draadje wordt alweer verplaatst. 10 mei Nadat de mees ontwaakt is worden de veren gestrekt. Tussen 7 en 24 uur heeft de mees de nestkast 22 keer verlaten, gemiddeld 7 minuten per keer. Zie tabel met broedtijden Door de mees worden de eieren regelmatig gekeerd, hier een overzicht hoe de eieren tussen 13 en 18 uur lagen toen de mees de nestkast even verlaten had (de tijd staat in uren en minuten): 11 mei - 14 mei Geen bijzonderheden. Het rode draadje was op 11 mei in het nest naast de eieren beland. 15 mei - Jonge mezen - 1e dag de eerste werd 8:30 uur geboren, de 2e mees werd 9:26 uur geboren, de 3e om 9:59 uur, 4e om 11:01 uur, de 5e om 11:48 uur, de 6e om 12:45 uur en de 7e om 15:36 uur. Moedermees at alle 7 eierschalen op! Op de eerste foto is het eerste jong te zien, op de tweede foto zijn 2 jongen te zien, 1 met de snavel open.
Geboorte van het 3e jong terwijl de mees het nest had verlaten. Het ei bewoog, brak in 2 delen en binnen een minuut was dit derde jong geboren.
Toen de mees terugkwam, probeerde ze dit jong direct te voeren. Vervolgens werd de derde eierschil opgegeten.
1e foto 6 jonge mezen, nog 3 eieren in het nest / 2e foto 18:50 uur, nu is al te zien dat de jongen gegroeid zijn.
Moedermees zit nog regelmatig op het nest om de jongen warm te houden. Er is een overzicht van de groei van de jongen per dag. 16 mei - 2e dag 's Morgens zat er condens op de camera. De camera staat nu dag en nacht aan. Foto 1: Hoeveel jonge mezen er zijn is nog niet duidelijk. Er zijn 8 of 9 jongen. Om
14:40 uur werd er door moedermees weer een eierschil opgegeten.
17 mei - 3e dag Grafieken tellerstand voeren op 17, 30, 31 mei, 1 en 2 juni. 18 mei - 4e dag In het vlieggat is een teller gemaakt. Iedere mees die de nestkast ingaat, uitgaat of alleen door het vlieggat kijkt wordt geteld. Afhankelijk van de manier van in en uitvliegen wordt een mees per bezoek soms 3 maal geteld. (De kop en staart tellen 2 maal.) De teller is vandaag uitgekomen op 854. Als een mees de teller gemiddeld met 3 maal ophoogt per bezoek, dan is er vandaag ongeveer 285 maal een mees in de nestkast geweest. De mezen voeren van 5:30 tot 20 uur. Dit zijn gemiddeld 20 bezoeken van de mezen per uur. Foto: de mezen om 9:30 uur. 19 mei - 5e dag De jongen worden iedere dag vaker gevoerd. Op de 2e foto zijn 8 van de 9 jongen te zien. De teller is vandaag over de 1000 gegaan. De eindstand was 1014.
20 mei - 6e dag Alle 9 jongen eindelijk tegelijk in beeld, 7 open snavels en 2 dichte snavels. Het vrouwtje graaft vaak in het nest om er ongedierte uit te halen, dit tot ongenoegen van de jongen.
21 mei - 7e dag Op de eerste foto is een jong uitstekend in beeld te zien. De jongen zijn nog erg kaal.
22 mei - 8e dag De jonge mezen piepen sinds vandaag. 23 mei - 9e dag Pa mees brengt een heerlijke groene rups.
De teller heeft 4 dagen doorgeteld en is uitgekomen op: Als de teller per bezoek gemiddeld 3 maal opgehoogd wordt, dan is er per dag 450 maal een mees in de nestkast geweest. 24 mei - 10e dag De jonge mezen piepen al zo hard dat ze meters vanaf de nestkast te horen zijn. Op 2e
afbeelding is een jong te zien die uit het nest gekropen is.
25 mei - 11e dag De jongen zijn op de helft, over 10 dagen zullen ze uitvliegen. 26 mei - 12e dag Op de eerste foto is goed te zien hoe groot de jongen al zijn. Op de tweede foto is de gele buik van een jonge mees te zien.
27 mei - 13e dag De mezen beginnen vroeg met voeren, de mezenteller stond om 5:15 uur op 9, om 6 uur op 64, om 7 uur op 215. De eindstand van vandaag is op 1930 uitgekomen. In het merendeel van de gevallen wordt de teller 2 maal opgehoogd per mezenbezoek. Een enkele keer wordt de teller 3 maal opgehoogd. Als de teller gemiddeld 2,5 maal opgehoogd wordt per bezoek is er ongeveer 770 maal een mees in de nestkast komen voeren. 1e foto: Na het voeren produceren de jonge mezen vaak uitwerpselen. Deze zitten verpakt in een vliesje. Dit complete pakketje uitwerpselen wordt door een van de oudermezen uit de nestkast verwijderd. Je kunt mezen vaak uit de nestkast zien vliegen met een wit pakketje in de bek. Op deze unieke foto wilden beide mezen tegelijk het pakketje meenemen. Het vrouwtje (middenonder) gaat er mee vandoor. 2e foto: 22 uur: moedermees slaapt boven op de jonge mezen, middenboven zijn 3 jonge meesjes te zien.
28 mei - 14e dag 1e foto: de mezen om 8 uur.
29 mei - 15e dag De 9 jonge mezen bedekken de bodem voor een groot deel. Zij zijn al bijna even groot
(hoog) als de moedermees.
1e foto: 1 mees springt een stukje omhoog en grijpt zich aan de zijwand vast.
30 mei - 16e dag Het vrouwtje voert alleen dapper door. Ze wordt door de jonge mezen aangevlogen als ze de nestkast in komt. Af en toe wordt een jonge mees met een poot een stukje opzij geduwd. De teller is nog op 1205 uitgekomen.
31 mei - 17e dag Helaas was het een dag met veel regen. Dit maakte het zoeken naar rupsen aanzienlijk moeilijker. De 9 jonge mezen leefden 's morgens allemaal nog. Ze waren zeer onrustig. Om half 10 stond de teller op 120, terwijl de teller een dag eerder om deze tijd al op 380 stond. Moedermees werd steeds besprongen door de jonge mezen.
Om 14 uur stond de teller op 260, tegen 760 een dag eerder. De mezen hebben uiteraard
honger, af en toe pikken ze naar elkaar en als de ene mees de vleugels uitslaat dan hapt
er weleens een ander in!
's avonds leefden er nog 7 mezen. De teller kwam uit op 695. 1 juni - 18e dag - 17 uur 's Morgens om 7 uur leefden er nog 5 mezen. Om 8.30 uur waren er nog maar 4. Het was
droog weer, zodat moedermees vaak voer kwam brengen. Om half 10 stond de teller op 290 -
terwijl dit 31 mei - met het dubbele aantal mezen slecht 120 was. 2 juni - 19e dag Tot 12:15 uur droog weer, daarna tot 15 uur regen. Moedermees kwam tot 12.15 uur vaak
voer brengen, tijdens de regenbui werd er aanzienlijk minder voer gebracht. Met de 4
overgebleven jongen gaat het uitstekend. ' s Avonds rond 22 uur is er tot mijn grote verbazing weer een mees doodgegaan.
3 juni - 20e dag De 3 jonge mezen zijn al groter dan de moedermees. Het wordt tijd dat ze uitvliegen. De
mezen kijken weer regelmatig door het vlieggat. 4 juni - 21e dag Een regenachtige start van de dag, dit weerhield de 3 jonge mezen er niet van de
nestkast te verlaten. Nummer 1 keek tegen 7 uur door het vlieggat en besloot om 7.08 uur
de sprong te wagen, fladderde naar een struik en zat wat te tsjilpen. Nummer 2 verliet de
nestkast ongeveer 5 minuten later. Terwijl nummer 3 naar buiten zat te kijken kwam
moedermees aanvliegen, vloog naar de tak waar nummer 2 zat te tsjilpen. Vervolgens begon
moedermees nummer 3 te roepen. Deze verliet de nestkast ongeveer 4 minuten na de tweede
mees. Dit onderzoek heeft veel interessante informatie opgeleverd: Om de mezen niet te storen was er sinds 29 mei niets in de tuin gedaan. Vandaag werden vogelveren op het grasveld gevonden. Deze veren hebben gele randen en kunnen best van de gesneuvelde koolmees zijn.
|